Αξιοθέατα

Σε αυτή την σελίδα, θα σας παραθέσουμε όλα τα αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος του χωριού μας αλλά και των γύρω περιοχών. Έτσι, θα μπορείτε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας καλύτερα και να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας στο έπακρο.

ΚΑΣΤΡΟ ΜΟΝΟΛΙΘΟΥ

Το Κάστρο του Μονόλιθου, πρόκειται για ένα υποδειγματικό φρούριο μεσαιωνικής οχύρωσης. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες, για να χρησιμοποιηθεί ως μέσο υπεράσπισης του νησιού από την οθωμανική εισβολή.

Βρίσκεται στην κορυφή ενός πανύψηλου βραχώδους σχηματισμού, εξ ου και η ονομασία «μονόλιθος». Η στρατηγική του θέση καθιστούσε σχεδόν αδύνατη την κατάληψη του από επιτιθέμενους και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άμυνα της Ρόδου κατά τον 15ο και 16ο αιώνα.

Το φρούριο αποτελείται από έναν κύριο πύργο και αρκετούς μικρότερους, που συνδέονται όλοι με μια σειρά από τείχη και οχυρώσεις. Ο κεντρικός πύργος είναι το υψηλότερο σημείο του κάστρου και προσφέρει εκπληκτική θέα στο γύρω τοπίο. Οι επισκέπτες αφού ανέβουν τις απότομες σκάλες, μπορούν να δουν τα ερείπια των χώρων του κάστρου, τις αποθήκες, καθώς και το παρεκκλήσι του Αγιου Παντελεήμωνα.

Το παρεκκλήσι είναι μόνιμα ανοιχτό για τους επισκέπτες. Στους τοίχους του διακρίνονται οι τοιχογραφίες, που αποτελούν δείγμα μεσαιωνικής τέχνης.

Εκτός από την ιστορική του σημασία, το Κάστρο του Μονόλιθου είναι επίσης ένα δημοφιλές σημείο για παρακολούθηση του ηλιοβασιλέματος. Το κάστρο περιβάλλεται από όμορφη μεσογειακή βλάστηση και η θέα από την κορυφή είναι πραγματικά εκπληκτική.

Σήμερα, το Κάστρο του Μονόλιθου είναι διατηρητέο μνημείο και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πρόκειται για ένα μέρος που πρέπει να δουν οι λάτρεις της ιστορίας και ειδικά όποιος ενδιαφέρεται για τα μεσαιωνικά οχυρά. Το κάστρο αποτελεί σημαντικό μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου και προσφέρει μια ματιά στο παρελθόν του νησιού.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΥΡΝΟΙ

Η παραλία Φούρνοι είναι μια όμορφη, απομονωμένη τοποθεσία 7 χλμ από το χωριό. Τα καταγάλανα νερά της και τις απαλές, αμμώδεις ακτή την καθιστούν έναν προορισμό για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη της Ρόδου.

Η παραλία περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και ψηλά βράχια, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό που μ΄νει ανεξίτηλο στη μνήμη των επισκεπτών της. Τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου είναι ιδανικά για κολύμπι, ενώ η ήπια κλίση του βυθού το καθιστά ιδανικό μέρος για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Οι επισκέπτες της παραλίας θα βρουν τους καλοκαιρινούς μήνες μια καντίνα για φαγητό και αναψυκτικά.

Εκτός από την φυσική ομορφιά της, η παραλία Φούρνοι είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό. Τα βράχια γύρω από την παραλία είναι διάσπαρτα με αρχαίοελληνικούς λαξευτούς τάφους, τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν.

ΤΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ

Από τα αξιοθέατα του Μονόλιθου δε μπορεί να λείπει η σπηλιά ”το Λιμέρι”. Ένα μέρος στο οποίο γράφτηκαν ηρωικές στιγμές κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τα χρόνια 1941 έως 1945 στο σπήλαιο κατέλυσαν Βρετανοί και Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι βοήθησαν στην Ελληνική αντίσταση.

Δυστυχώς η τοποθεσία της σπηλιάς είναι δύσκολο να προσεγγιστεί λόγω του δύσβατου της περιοχής. Αν αποφασίσετε να πάτε, καλά θα είναι να πάρετε μαζί σας και κάποιον που γνωρίζει το μονοπάτι.

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΛΑΚΚΙΑΣ

Το Φράγμα της Απολακκιάς έχει δημιουργήσει μία υπέροχη λίμνη και συγκαταλέγεται σε ένα από τα μέρη της Ρόδου που αξίζει να επισκεφτείτε. Η λίμνη περιβάλλεται από καταπράσινο τοπίο και λόφους, και φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πουλιών.

Είναι ένας δημοφιλής προορισμός τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ντόπιους μιας κι εδώ μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα με επίκεντρο τη φύση. Στη περιοχή δραστηριοποιείται πάρκο υπαίθριων δραστηριοτήτων όπου μπορείται να εξασκηθείτε σε κανο-καγιάκ, τοξοβολία, ποδηλασία, πεζοπορία κα.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΙΑΝΝΑ

Τα Σιάννα είναι ένα μικρό ορεινό χωριό που βρίσκεται στις παρυφές του βουνού Ακραμύτη. Είναι γνωστό για την εκπληκτική του θέα στο Αιγαίο και για το ποιοτικό μέλι που παράγεται από τους ντόπιους μελισσοκόμους. Τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και διαθέτουν τις παραδοσιακές σκεπές πατελιάς, προσθέτοντας ιδιαίτερα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στον χαρακτήρα του χωριού.

Τα Σιάννα είναι ένα από τα χωριά-αξιοθέατα για τους τουρίστες, μιας και προσφέρει μια χαλαρή απόδραση από τα θορυβώδη τουριστικα θέρετρα του νησιού. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν χαλαρό περίπατο στη πλατεία του χωριού, να δοκιμάσουν μέλι και άλλα τοπικά προιοντα ή να χαλαρώσουν σε μια από τις τοπικές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.

Πού Θα Μείνετε και
Πού Θα Φάτε στη Μονόλιθο?